Best i test

Best i test er et kjent konsept for småbarnsforeldre. Vi leter mye etter den beste vogna, den beste smokken og den beste bæreselen til den lille. Selvfølgelig skal poden ha det aller beste! Vi får mange henvendelser angående hva som er best i test og vil gjerne belyse litt hvordan dette spiller inn på valg av bæresele.

Best i test kan gi mange gode indikasjoner på et produkt: Hvor vanntett er regntøyet? Hvor godt beskytter solkremen for de farlige strålene? Eller hvor effektiv er støvsugeren egentlig?

For bæreseler er imidlertid ikke best i test bestandig et godt svar på om selen faktisk passer deg.

 

Bæreseler som klær

Bæreseler kan sammenlignes litt med klær. De har ulike passformer, ulik polstring, stroppevinkel og har ulik utforming. Noen bæreseler passer deg spesielt godt, mens andre er kanskje ikke helt ideelle til din fasong. Noen liker mer polstring i stroppene og noen liker mindre. Noen føler seg tryggere med en stivere bæresele, og andre vil at den skal være så myk og føyelig som mulig.

Slike preferanser er i aller høyeste grad subjektive og kommer an på den som bærer. De fleste seler passer alle, men passformen trenger ikke være ideell av den grunn.

 

Seler som kan krysses og seler som ikke kan krysses

Noen seler kan krysses på ryggen og andre ikke. Se gjerne videoene under for å se forskjellen.

Seler som ikke har muligheten til å krysse stroppene har en ofte en spesiell passform. For noen vil denne passformen rett og slett være for vid for skuldrene, spesielt folk med smale skuldre. Hvis du er litt stiv og øm i nakke og skulder, vil det også være vanskeligere å håndtere spennen bak. Mens for noen er dette slett ikke noe problem og de liker seler uten kryssede stropper veldig godt.

 

Igjen: Derfor er det så viktig å prøve seler og sammenligne, hvis du har muligheten. Det er først når du har prøvd flere at du finner ut hva som er best for deg.

Det vi er opptatt av når vi veileder våre kunder er at de prøver flere typer bæreseler for å kjenne forskjellen. Vi får ofte henvendelser fra kunder som kjøper seler som har kommet ut “best i test”, som slett ikke fungerer for dem. Etter vår erfaring skjer dette ofte fordi kunder kun prøver den ene selen i en butikk med begrenset utvalg, eller at de bare kjøper selen basert på testen alene.

Vårt råd vil bestandig være: Prøv alltid flere seler. Sammenlign dem og se hvordan ditt barn sitter og trives i den. Kom gjerne begge foreldre og prøv selene sammen. Så kan dere kjenne på hva som fungerer for dere, hvilke mekanismer dere liker best og hva som fungerer for dere. Vi hjelper hundrevis av foreldre hvert år og vår erfaring er at det er stort spenn i hva som fungerer best for den enkelte.

 

Antall bæreposisjoner

Et parameter som ofte gir uttelling i tester er antall bæreposisjoner. En sele som kan brukes fremovervendt får ofte poeng for dette.

Det mange ikke er helt klar over, er at fremovervendt bæring er en mer krevende ergonomisk posisjon enn innovervendt posisjon. Det blir større trykk på babyens ryggsøyle og det er også tyngre for den som bærer. Av den grunn er utovervendt bæring tidsbegrenset. Her varierer det litt mellom produsentene, men 15 min er ofte grensen. Innovervendt bæring på rygg, mage og hofteposisjon i en ergonomisk sele er ikke tidsbegrenset.

  

 

 

Ryggbæring og bæretøyets panel

Vi anbefaler gjerne at nysgjerrige barn bæres høyt oppe på ryggen. Da sitter barnet i en god ergonomisk stilling uten tidsbegrensning og kan samtidig ha mulighet for å skjerme seg for inntrykk. Ved utovervendt bæring ser ikke barnet den som bærer og har ikke samme mulighet for skjerming.

Seler beregnet på fremover vendt bæring har mer polstrede paneler enn seler som ikke er beregnet til det. Det gjør at selene er varmere, stivere og tykkere enn tilsvarende seler uten denne muligheten. Det er også noe å være klar over når man velger en sele.

Når du har tatt alt dette i betraktning og prøvd flere seler, først da får du svaret på om du ønsker en sele med 4 (mage inn/ut, rygg og hofte) eller 3 posisjoner (mage inn, rygg og hofte).

 

Sovehetter, tilpasninger og individuelle forskjeller

De fleste bæreseler har sovehetter og andre individuelle løsninger.

  • Sovehettens passform og utforming
  • Hvordan klipsene på selen tas av og på
  • Midjebeltets utforming
  • Polstring på stroppene
  • Justeringer på bæreselen, slik at den vokser med barnet

De ulike selene har ulike løsninger og her er det igjen viktig: Prøv selene. Se hvordan du liker de enkelte løsningene. Vil du ha en enklere sele som varer kortere? Eller kanskje vil du ha en sele med flere justeringsmuligheter som vokser med barnet? Vår erfaring er at foreldre er veldig delt her, noen liker de enkleste selene og andre vil gjerne ha en sele med flere muligheter for justering.

Oppsummering

For å finne den bæreselen som passer for deg, din baby og din familie, må du prøve flere seler! Hvis du får kyndig veiledning og et større utvalg av seler du kan prøve, er sjansen mye større for at du finner den som passer for deg og ikke minst at du blir fornøyd med den og bruker den mye. Hos Bæreglede kan du alltid forvente overlegen service og god veiledning. Vi har en god sofa, her kan du både mate og skifte bleie innimellom all prøving.  Hos Bæreglede jobber det kun mammaer som bærer eller har båret selv. Vi er sertifiserte bærehjelpere fra London School of Babywearing og Slingababy, og er kjent med mange av utfordringene ved bæring.

Vi er tilgjengelig på Facebook, e post: info@bereglede.no eller på telefon 21 89 92 10.

For oss er budskapet alltid: Det viktigste er at du bærer. Nærheten med barnet ditt og et praktisk bæretøy er gull verdt i baby og småbarnstiden. Så må du selv ta stilling til hvilken sele som er den beste for deg og din familie.