Fordelene med å bære innovervendt

For de minste babyene er det fint å bli bært innovervendt mot bæreren, og det er en rekke fordeler med dette. Det er både bedre for barn og bærer ergonomisk sett, og gir barnet bedre trygghet.

 

Naturlig posisjon

For nyfødte og barn under 6 mnd gir den innovervendte posisjonen på bildet minst mulig belastning på ryggen. Den lille kurven i ryggen gjør at trykket på babyens rygg fordeler seg utover hele ryggraden istedet for å gi mye trykk nedover på hoftene og lysken. I tillegg vil babyens rygg være  rettere ved utoverbæring, altså klarer man ikke å bevare den naturlige kurven. Det er først rundt 5-6 mnd at de aller fleste barn er sterke nok i rygg og nakke til å kunne sitte utovervendt i en liten periode.

Trygghet

De minste vil kunne oppleve det som trygt å være vendt mot mor eller en annen omsorgsperson. Da kan de høre hjerteslagene slik de har vært vant til inne i magen. Mange barn sover rett og slett bedre inntil omsorgspersonen sin. For små barn er det også fint å kunne se ansiktet til bæreren, fordi det er gjennom ansiktet til den voksne at de filtrerer inntrykkene de får. I tillegg vil barnet ha muligheten til å skjerme seg for inntrykk dersom det blir overveldende med alt som foregår rundt dem.

 

Amming

Det er lettere å se når babyen søker etter pupp, og derfor kunne tilfredsstille barnets sult. Dette vil igjen kunne bidra til en god vekstkurve for de minste. Med litt øving greier de fleste å amme i bæretøyet, og dette kan gi frie armer til å gjøre noe annet mens barnet dier.

 

Mindre tungt for bæreren

En ting er at barnet skal ha det behagelig, men det er også en fordel at det er behagelig for den som bærer.  Ved utovervendt bæring kommer babyen lengre ned på bærerens kropp. I tillegg sitter babyen lengre ut fra bærerens kropp. Dette gjør det tyngre å bære et barn utovervendt, og kan skape vondter i rygg, nakke og skuldre hos den som bærer. Ved innovervendt bæring kommer barnet tettere og høyere opp på kroppen til bæreren.  Resultatet er ofte at bæringen blir mindre tung. Når barnet er rundt 6 mnd kan man også begynne å bære innovervendt på rygg.

 

Nysgjerrige barn

Noen barn blir veldig nysgjerrige rundt 3-4 mnd, og det kan være i sammenheng med at de begynner å se bedre. Fra denne alderen kan barn flest bæres på hoften. Dette kan lett gjøres med en ringslynge, en sele som kan krysses på rygg eller et vevd sjal. Fra ca 6 mnd alder kan man begynne å bære barnet på rygg.

 

 

 

Og til slutt

Det er ikke skadelig for friske barn å sitte utovervendt så lenge man forholder seg til sikkerhetsreglene for bæring. Det vi prøver å belyse her er at det finnes flere fordeler ved innovervendt bæring – både for barn og bærer. Ønsker du å bære utovervendt anbefaler vi gjerne Ergobaby Omni 360 eller Tula Explore. Vi mener dette er de selene med mulighet for utovervendt bæring som er best ergonomisk sett.