Guide til ringslynger

Ringslynger er veldig praktiske bæretøy som passer fra nyfødt og til større barn. Det er et svalt bæretøy som er raskt å få på og gir barn god mulighet til å se alt det spennende som skjer rundt omkring.

Sittestilling etter alder

En nyfødt i ringslynge sitter sentrert på magen til den som bærer. Vi har en video av dette her. Vi anbefaler som oftest å ba beina ut helt fra nyfødt, for å unngå press på føtter og ankler.

Rundt 3-4 måneders alder kan de fleste barn plasseres på hoften i ringslyngen, med et ben på forsiden og det andre på baksiden av bærerens kropp. Dette gir barnet godt utsyn i en tid hvor de begynner å oppdage mer av verden, samtidig som de har mulighet å se ansiktet til omsorgspersonen.

Fra ca 6 måneders alder kan barn bæres på rygg i ringslynger, men det skal nevnes at dette forutsetter at bæreren er god på å lage et sete. Vanligvis brukes ringslynger mest på mage og hofte.

Vi har et godt utvalg av nybegynnervennlige slynger til en god pris! Du kan se hele vårt utvalg av ringslynger her.

 

Bilde lånt fra Babywearing International

Skuldertype

Det er hovedsakelig to ulike måter ringslyngens skulder er sydd på: gathered eller pleated. Det er fordeler og ulemper med begge typene. Bor du nær vår butikk er du selvsagt velkommen innom for å prøve på hvilken variant som passer deg best.

Pleated

En pleated skulder er sydd mer sammen, som på bildet over. Fordelen med denne er at den er lett å plassere riktig på skulderen, og man slipper å få mye stoff som “skjærer seg inn i halsen”. Dette kan være fin for folk med smale skuldre. Den er  noe lettere å begynne med for mange, og kan derfor godt anbefales for nybegynnere. En pleated ringslynge vil og være mindre hemmende på armen der ringene sitter. En ulempe kan være at den kan fordele vekten mindre enn en gathered skulder, og kan derfor bli mindre behagelig med større eller tyngre barn.

 

Gathered

En gathered type er sydd langs hele bredden av sjalet, og denne typen ringslynge vil derfor være mulig å bre mer utover skulder og rygg. På grunn av dette vil denne skuldertypen kunne oppleves som mer behagelig enn enn pleated, spesielt med tunge barn. Den kan godt anbefales for de som har vonde skuldre og som lett opplever presspunkter i skuldre og nakke. En ulempe vil være at man må øve litt mer for å få skulderen til å sitte godt.

 

Fordeler med ringslynger

Varmt vær

Ringslynger har bare et lag med stoff som går over barnet, og det gjør det til en av de svalere typene av bæretøy. De er fine å ha på sommeren eller på ferie i varmere strøk. Det finnes og badeslynger som er laget så man kan bruke de når man bader eller dusjer. Vi har badeslynger fra Mam her.

 

Barn som går

Barn som har lært å gå vil gjerne gå selv, men vil før eller senere ha behov for å hvile seg. Ringslynger er utrolig praktiske til dette, og krever ikke stor oppbevaringsplass i veske ol. Det er og mye mer behagelig å ha barnet i en godt strammet slynge enn på armen, da barnet kommer tettere på kroppen til bæreren.

Raskt

Ringslynger er raske å ta av og på. De passer derfor godt på reise, på en liten tur til butikken eller i dagliglivet med en ubesluttsom smårolling.

 


Godt utsyn

En ringslynge er et av få bæretøy der barnet tidlig kan se utover – og som samtidig er ergonomisk! Dette er en fordel for de barna som kan bli litt utålmodige hvis de ikke får se nok. I motsetning til en utovervendt sele kan barna her lett vende seg inn mot omsorgspersonen dersom det blir for mye inntrykk.

Lang brukstid

Siden ringslynger kan brukes både med små babyer og store barn er dette et av de bæretøyene som kan dekke hele baby og småbarnsperioden. Her har man og mulighet å variere mellom mage og hofte, samt å bruke den på rygg dersom man er godt kjent med ryggbæring og slyngen.

 

 

Til slutt

Ringslynge er raske i bruk, men det krever at man øver på å få slyngen til å sitte godt og stramme optimalt. Det vil alltid være en skjevfordeling når man bærer med ringslynge, og det kan derfor være verdt å tenke på at for andre enn de minste er det ikke det bæretøyet man bruker hvis man skal bære flere timer om gangen. Dersom du har spesielle utfordringer med skuldre eller rygg kan det være verdt å tenke på om dette er et bæretøy som passer deg.