Nybegynner-guide til bæresjal

For en nybegynner kan virke som om det er en jungel der ute når det gjelder vevde bæresjal – så her får du som nybegynner forklart det du trenger å vite! Hvilken størrelse skal man velge? Hvilke materialer? Hvordan skal man knyte? Og hvordan bryter man inn sjalet?

 

Størrelse

Det er vanlig å begynne med et sjal i det vi kaller basestørrelse. Det er den lengden på sjalet man må ha for å knyte omsluttet kryss. For de aller fleste trenger man da et sjal i størrelse 6. Er man fyldig eller ekstra høy kan man kanskje trenge størrelse 7, og er man lav eller nett kan man ofte klare seg med en størrelse 5.

Det er selvsagt mulig å begynne med en annen størrelse, da det er mange knytinger man kan gjøre med andre lengder. Omsluttet kryss er den knytingen som oftest anbefales å lære seg først, siden man da får øvd godt på strammingen. Og denne knytingen kan man enklest gjøre med et sjal i basestørrelsen.

 

Tykkelse og stødighet

Mange er opptatt av det som heter “gsm”, som er en målenhet som beskriver gram per kvadratmeter stoff. Dette kan si noe om sjalets tykkelse, men det er ikke slik at alle sjal med lik gsm er like tykke. Det kan også ha med ulike materialer å gjøre. Et sjal med silke eller lin kan f.eks. ha lavere gsm enn et rent bomullssjal, men fortsatt være like stødig.

Mange er opptatt av at de vil ha et sjal som varer hele bæreperioden. Er du nybegynner kan det være vanskelig å lære seg å knyte og stramme godt dersom sjalet du har er for tykt. Som en generell anbefaling kan det være greit å ikke velge et veldig tykt sjal som første sjal, gjerne et med en gsm på max 250.

 

Knytinger å starte med

Bærer du baby på magen kan en god knyting å starte med være omsluttet kryss, eller front wrap cross carry (FWCC). Dette er en god knyting å starte med fordi den har flere lag over baby, og er derfor stabil. Den gjør også at man får øver seg på å lage et sete og å stramme godt nok.

Er babyen din 6 måneder eller mer kan du prøve deg på ryggbæring. Ønsker du å starte med ryggbæring kan vi anbefale knytingen ryggsekk (ruck) eller high secure back carry (HSBC).

 

Materialer

Er du helt i startfasen med vevd sjal pleier vi å anbefale å begynne med et sjal i bomull. Dette er et materiale som tåler mye slitasje, og som er enkelt å vaske.

Av andre materialer er lin og hemp materialer som ofte gjør et sjal stødigere, men også stivere i starten. Er du helt nybegynner kan et stivt sjal gjøre det litt vanskeligere å lære å stramme godt.

Silke er også et sterkt materiale, og i likhet med lin er det ofte også svalere enn andre materialer.

Ull og kasjmir er materialer som er godt varmeregulerende, og som gjør at sjalet kan føles mykere på skuldrene.

 

Bryte inn

Mange som er nybegynnere og har lest litt om vevde sjal lurer på dette med å “bryte inn” et sjal. Når man først kjøper er sjal kan det være ulik stivhet på det, og etter en del bruk blir det både mer føyelig og lettere å bruke.

Det er dog ikke alle sjal som trengs å brytes inn. Mange bomullssjal er ikke vanskelige å bryte inn, så lenge de ikke er veldig tykke. Vi anbefaler gjerne sjalene fra Pure Baby Love som første sjal, da disse er myke og gode fra start. For de fleste er det nok å bruke sjalet til bæring, men det finnes og teknikker for å fremskynde prosessen. Du kan se et par videoer med innbrytings-triks her og her.

 

Hva er det beste sjalet?

Dette er et spørsmål mange lurer på, men det er umulig å svare på. Hva man liker best er veldig individuelt, og det kommer både an på hvordan man knyter og hvordan din kropp er. Vi anbefaler som tidligere nevnt å starte med et rent bomullssjal som ikke er for tykt. Alle må begynne et sted!

Det sjalet som fungerer godt til et tungt barn på 1 år er ikke nødvendigvis det beste nybegynnersjalet til en baby på 3 måneder. Dersom du skulle oppleve at sjalet blir ubehagelig når ungen blir større er det mange ulike knytemetoder man kan prøve – der noen kan være mer behagelige enn andre.

 

Hvor lenge kan jeg bruke det?

De fleste vevde sjal har en høy vektgrense rent sikkerhetsmessig, ofte til 20-25 kilo eller enda mer. Når det gjelder vevde sjal er det nettopp å ha mange ulike knytemuligheter som gjør at det lett kan tilpasses barn av ulik tyngde og ulik alder.