Bære tvillinger

Her kommer tipsene for deg som ønsker å bære tvillinger. Uansett om du ønsker å bruke seler eller sjal, det finnes noe for enhver tvillingforelder.

Ulike behov

Først og fremst er det viktig å tenke på hvordan man tenker man har lyst å bære. Som tvillingforelder trenger man ikke nødvendigvis alltid bære begge barn samtidig om man ikke har lyst eller behov. Mange trives godt med å kunne bære en om gangen, eller at begge foreldre bærer et barn hver.

Det kan være fint å ha noe bæretøy klart å bruke på sykehuset, særlig hvis det finnes tegn på at barna blir premature. For eksempel et elastisk sjal eller en ringslynge. Det er en del forskning på premature som tyder på at det å være tett inntil en forelder gir visse fordeler for barnet.

 

Nyfødte

Mange tvillinger ligger under gjennomsnittet i størrelse og vekt ved fødselen, og det kan derfor være vanskelig å finne seler som passer og gir nok støtte til babyene. Generelt anbefaler vi enten elastisk sjal, vevd sjal eller ringslynge til de som er premature. Det bør også klareres med behandlende lege at baby kan bæres.

Elastisk sjal

Det fine med elastisk sjal er at her kan man knyte på seg hele sjalet først, og så ta babyene inn og ut av sjalet. Vi anbefaler et av de bredere og tykkere sjalene dersom man ønsker å bære begge tvillingene samtidig, for eksempel Coracor som du finner her. Dersom man bare ønsker å bære en av gangen kan man fint bruke Sino.

Ønsker du å se en video med hvordan man bærer to tvillinger i et forhåndsknytt, så har Twinmom101 en god video her.

Bæresele

Ønsker man å bruke sele finnes det ikke så mange alternativer for å bære begge samtidig, men Minimonkey Twin er et godt alternativ. Den finner du her. Man kan ellers bære en om gangen på magen i vanlige seler som f.eks. Angelpack eller Ergobaby Embrace. Dette er de selene vi har best erfaring med med tanke på at de passer både små og store nyfødte.

 

Minimonkey Twin bæresele kan brukes til å bære to babyer på mage. Bilde: Minimonkey.

Vevd sjal

For vevd sjal kan Amandas Tandem Hip Carry være et fint sted å starte, bare man sørger for at babyene ikke sitter helt ute på hoften, men nærmere midten av kroppen til bæreren. En annen knyting som føles veldig trygg, men krever et langt sjal, er Double Front Wrap Cross Carry.

 


Hoftebæring

Når babyene får mer åpne hofter er det mulig å bære mer ut på hoftene. Man kan se etter om barnet putter foten i munnen eller ruller fra rygg til mage. Til forskjell fra å bære to tvillinger usentrert på magen, så sitter barna med et bein på hver side av kroppen når de bæres på hoften. Her kan man bruke et vevd sjal, to ringslynger, to meh dai’er eller to seler (dersom selene kan krysse på rygg).


Tvillinger i vevd bæresjal. Bilde lånt av Christine Maass.

Foran og bak

En av de mest praktiske måtene å bære to barn samtidig er helt klart å ha et barn foran og et barn bak. Dette skaper ofte en god balanse, og er ikke så tungt som man tenker at det er. Den generelle anbefalingen når det gjelder ryggbæring er å vente til barnet er 6 mnd, da det er rundt denne alderen de fleste barn har god kontroll over nakke og nok stabilitet i ryggen.

For tvillingforeldre kan behovet med å bære på rygg være der noe tidligere. Det er vanskelig å si noe generelt, for alle barn er ulike. Ønsker man å bære mindre babyer på rygg anbefales vevd sjal og at man får god hjelp av en bæreveileder.

Det er mange ulike kombinasjoner som kan brukes, for eksempel:
*Et langt vevd sjal
*To kortere vevde sjal
*To bæreseler
*To Meh Daier
Eller så er det selvsagt mulig å kombinere flere ulike bæretøy!

Kom gjerne innom vår butikk i Wessels gate 8 i Oslo dersom du ønsker å finne det som kan passe best for deg og dine barn! Vi anbefaler da å bestille en bæreveiledningstime. Les gjerne mer om bæreveiledningen.

 

PS. Visste du at vi har -10% rabatt ved kjøp av to bæretøy for alle tvillingforeldre? Det kan være to ulike bæretøy, alt etter hva som passer deres behov.